Από τη φωτογραφία στο ψηφιακό έργο τέχνης

Εργαστήριο ψηφιακής εικόνας με εισηγητή τον Κώστα Κοσνετζώφ :
Από τη φωτογραφία στο ψηφιακό έργο τέχνης

Ανοιχτή Συνάντηση Γνωριμίας: Κυριακή 3 Μαρτίου 18.00-19.30

Διάρκεια Σεμιναρίου: 7 – 14 – 21 – 28 Μαρτίου,
κάθε Πέμπτη 18.00 – 21.00

“Εργαστήριο Ψηφιακής Εικόνας” – Κύκλος ‘Α
Το Πρᾶξις de poetica σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και εικαστικό Κώστα Κοσνετζώφ παρουσιάζει το σεμινάριο “από τη φωτογραφία στο ψηφιακό έργο τέχνης” [θεωρητικό & εργαστηριακό]

Στην ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας ,Κυριακή 3 Μαρτίου, 18:00 -19:30, ο Κώστας Κοσνετζώφ θα παρουσιάσει έργα – τόσο σε προβολή όσο και εκτυπωμένα σε καμβά και χαρτί, εξηγώντας την σκέψη και την μεθοδολογία του εργαστηρίου.
Θα ακολουθήσει χαλαρή συζήτηση για οποιαδήποτε απορία ή και ιδέα γύρω από την ψηφιακή εικόνα.
Καλλιτέχνες, αρχάριοι, αλλά και απλά ενδιαφερόμενοι για το σύγχρονο αλφάβητο της επικοινωνίας, θα βρουν πολύ ενδιαφέρον σε αυτήν την συνάντηση /παρουσίαση.
Η είσοδος είναι δωρεάν για την ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας στις 3 Μαρτίου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχάριους και καλλιτέχνες που θέλουν γνωρίσουν πως το «έξυπνο» δημιουργικό παιχνίδι στον υπολογιστή μπορεί να μετατρέψει μια ή περισσότερες φωτογραφίες σε ενδιαφέροντα εικαστικά έργα. Το φάσμα στο δημιουργικό αποτέλεσμα ξεκινά από την απλή βελτίωση της φωτογραφίας , περνά μέσα από το κολλάζ και φτάνει στην ψηφιακή ολοκληρωμένη σύνθεση .
* Θα διδαχτούν απλές τεχνικές και μεθοδολογίες που όμως, οδηγούν και απελευθερώνουν τη σκέψη γύρω από την γλώσσα της εικόνας.

Ενότητες Εργαστηρίου:
• Άλλο κοιτάω και άλλο βλέπω.
• Βασικός χειρισμός του χρώματος και του φωτός σε μία ψηφιακή φωτογραφία. Μέσα από το «παιχνίδι» με προσωπικό φωτογραφικό υλικό, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν βιωματικά να “διορθώνουν” τις εικόνες τους φτιάχνοντας σταδιακα προσωπικό ύφος και αισθητική.
• Βασικές αρχές σύνθεσης.
• Επαφή με την χρυσή τομή, την προοπτική και το «κάδρο». Μία δυναμική και εξοικείωση με τη γλώσσα της ζωγραφικής, της φωτογραφίας και του σινεμά! Τι είναι αυτό που κάνει μία εικόνα …όμορφη! (πώς να διαβάζουμε μία φωτογραφία)
• Θεωρία Χρωμάτων.
• Ποιος είναι ο χρωματικός δίσκος και ποιες οι σχέσεις και οι ποιότητες που έχουν τα χρώματα και το φως.
• Βασικά εργαλεία επεξεργασίας (Photoshop).
• Από την θεωρία στην πράξη. Εδώ με την χρήση του λογισμικού επιδρούμε άμεσα στις ποιότητες και τις σχέσεις των χρωμάτων και των εντάσεων. Μια πραγματικά διαδραστική εμπειρία όπου ο χειρισμός είναι και ο τρόπος αφομοίωσης των γνώσεων!
• Μοντάζ και κολάζ.
• Τρόποι επιλογής και συνδυασμός στοιχείων από πολλές φωτογραφίες/εικόνες και χρήση layers με σκοπό μια πραγματική σύνθεση εικόνων.
• Έξυπνες μέθοδοι εκτύπωσης του έργου σας
• Τελικός εκπαιδευτικός στόχος: Η σύνθεση -(τουλάχιστον  ενός)- αισθητικά και τεχνικά ολοκληρωμένου έργου.
• +Έκθεση / προβολή έργων.

Εισηγητής : Κώστας Κοσνετζώφ, αρχιτέκτων – εικαστικός – εκπαιδευτικός.

Το 2007 ολοκλήρωσε σπουδές αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο Βουδαπέστης M. Sc. Engineer in Architecture and Architectural Engineering – B.U.T.E.
Το 2008 ιδρύει το αρχιτεκτονικό μελετητικό γραφείο Ologramma studio και δραστηριοποιείται στους χώρους των οικοδομικών μελετών αλλά και αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Tον Οκτώβριο του 2013 παρουσιάζει την ψηφιακή τεχνική επεξεργασία εικόνας στο Κολλέγιο Ψυχικού τμήμα Βaccalaureate (1st and 2nd Year) Dpt. of ARTS.
Παράλληλα μέχρι σήμερα έχει παρουσιάζει 7 ατομικές εικαστικές εκθέσεις με έργα που αξιοποιούν τόσο τη φωτογραφία, τα ψηφιακά μέσα όσο και την παραδοσιακή ζωγραφική/σχέδιο.
To 2016 αποκτά κατάρτιση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ – Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε).
Τον Μάρτιο του 2017, παρουσιάζει για πρώτη φορά το Εργαστήριο Ψηφιακής Εικόνας στην Οικία Κατακουζηνών , το οποίο επαναλαμβάνεται και εξελίσσεται με νέες ομάδες αρχαρίων, αλλά και ιδιωτικά μαθήματα σε ήδη καταξιωμένους επαγγελματίες από τον χώρο της φωτογραφίας και των εικαστικών.
Η εικαστική του δράση περιλαμβάνει συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις αλλά και δημιουργία animation graphics για εκπαιδευτικό ή μουσικό βίντεο, με διακρίσεις σε φεστιβάλ του εξωτερικού.

Praxis de poetica