Σεμινάριο Feldenkrais με την Ευγενία Χρυσοβιτσινού

Το Feldenkrais είναι μια μέθοδος μάθησης. Μέσω συνειδητών, ήπιων κινήσεων βοηθούμαστε να διευρύνουμε τις κινητικές μας δυνατότητες. Βελτιώνεται έτσι ο συντονισμός, το εύρος της κίνησης, η στάση του σώματος, η αναπνοή, αποφεύγοντας ή αντιμετωπίζοντας δυσκινησίες . Η μέθοδος χρησιμοποιεί την ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται και να μαθαίνει σε οποιαδήποτε ηλικία .
Εμπνευστής της μεθόδου ήταν ο ισραηλινός φυσικός, μηχανικός και δάσκαλος του τζούντο δρ. Moshe Feldenkrais. Με αφετηρία έναν τραυματισμό στο γόνατό του, ο Feldenkrais άρχισε να παρατηρεί και να εξερευνά τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος και την σύνδεση νου και σώματος μέσα από την κίνησή του.
Ο Feldenkrais πίστευε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει ανεπαρκή κινητικά πρότυπα από διάφορες αιτίες που οδηγούν στο να υπολειτουργεί Η προσέγγιση του Feldenkrais για αλλαγή και ολοκλήρωση , περιλαμβάνει ολόκληρο το άτομο προάγοντας την αυτοεκτίμησή του και τις ικανότητες μάθησης . Χρησιμοποιώντας την κίνηση ως μέσo, η οποία είναι το πιο απτό στοιχείο της ανθρώπινης δράσης, με τα υπόλοιπα να είναι τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι αισθήσεις, μπορούσε να δημιουργήσει αλλαγή στο σύστημα αυτό, επιδρώντας αυτόματα και στα υπόλοιπα, μιας και όλα τους αλληλεπιδρούν.
Η μέθοδος απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, οι οποίοι θέλουν να ξαναβρούν τη χαμένη επαφή με το σώμα τους, αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα από την κακή στάση και χρήση του σώματος, όπως είναι η πολύωρη εργασία μπροστά σε Η/Υ, έχουν κάποιον τραυματισμό ή ατύχημα ή έχουν κάποια νευρολογική ασθένεια που προκαλεί κινητικά προβλήματα. Επιπλέον, θεωρείται ιδανική μέθοδος για ανθρώπους που χρησιμοποιούν το σώμα τους ως εργαλείο στη δουλειά τους, όπως καλλιτέχνες (χορευτές, μουσικοί, ηθοποιοί), δάσκαλοι χορού, γυμναστές, αθλητές, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και σε περίοδο εγκυμοσύνης.
Μέσα από την βελτίωση της λειτουργικότητας του σώματος αλλά και όλου του συστήματος (νους-συναίσθημα-αισθήσεις-σώμα. κίνηση), έρχεται η ανακούφιση από χρόνιους πόνους και η αποτροπή νέων τραυματισμών, βελτιώνεται η όρθια στάση του σώματος, ελαττώνεται το άγχος και βιώνετε νέες ποιότητες στην ζωή σας.
Σε αυτό το σεμινάριο, θα ασχοληθούμε συγκεκριμένα με την βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης, η οποία δέχεται καθημερινά πολλές επιβαρύνσεις. Μια καλά οργανωμένη σπονδυλική στήλη βοήθα στο να αποφεύγονται ,αλλά και να αντιμετωπίζονται οι πόνοι σε αυτή.

Υπεύθυνη σεμιναρίου: Ευγενία Χρυσοβιτσινού

Praxis de poetica