Παιχνίδια σωματικής έκφρασης μέσω των τεχνών

Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε, με σκοπό να δημιουργεί ερεθίσματα για τα μικρά παιδιά (ηλικίας 18-36 μηνών) και (3-6 ετών), ώστε να έρθουν σε πρώτη επαφή με τις τέχνες (μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικά) μέσα από το παιχνίδι. Επιλέγουμε το παιχνίδι ως βιωματική προσέγγιση μάθησης, γνώσης και έκφρασης.

Με βασικό εργαλείο το σώμα μας, καθώς και με ψυχοκινητικά αντικείμενα ως συγκεκριμένα και απτά ερεθίσματα για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και φαντασίας, την ψυχαγωγία, την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και την προαγωγή της επικοινωνίας και της αυτοπεποίθησης, τραγουδάμε & χορεύουμε, επινοούμε & παίζουμε ομαδικά παιχνίδια, δημιουργούμε εικαστικές κατασκευές και εκφραζόμαστε ελεύθερα με στόχο της ανάδειξη της συνεργασίας και του εναγκαλισμού της διαφορετικότητας ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.

Κρουστά οργανάκια, υφάσματα, χρώματα, καθημερινά αντικείμενα, ανακυκλώσιμα υλικά, κορδέλες, νότες και μελωδικά φτερά, ρυθμικά & διαδραστικά παιχνίδια, απλές χορογραφίες, κινησιολογικοί και θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί, χαρακτήρες, συναισθήματα, μουσικοκινητικά τραγούδια και φαντασία, συνθέτουν μαγικές ιστορίες και συναρμολογούν το παιχνίδι μας.

 

Απαραίτητο θεμέλιο στη δημιουργία και σύσφιξη των δεσμών της ομάδας μικρότερων παιδιών(18-36μηνών) καθώς και στην ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ παιδιού και γονέα αποτελεί η ενεργή συμμετοχή και συνεργασία του συνοδού (γονιού ή κηδεμόνα). Δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για αυτοσχεδιασμό, μη παρεμβατικά και έξω από προκαθορισμένα πλαίσια αισθητικής προσφέρεται o χώρος στα παιδιά για να εκφραστούν σωματικά και να ανακαλύψουν μόνα τους, τρόπους μη λεκτικής επικοινωνίας.

Πάντα με όχημα το παιχνίδι και μέσω μιας ολιστικής παιδαγωγικής προσέγγισης ταξιδεύουμε και αλληλεπιδρούμε στον μαγικό κόσμο των τεχνών ενεργοποιώντας όλες μας τις αισθήσεις.

Συντονίζει η Βέρα Γιόλτζιτς

Praxis de poetica