Όταν αρχίζει το τραγούδι

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των τεχνών και του κινηματογράφου για την αναπηρία , τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της τέχνης και τη θεραπευτική διάσταση της μουσικής.

Η ομώνυμη ταινία έχει αποσπάσει το Α’βραβείο Ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Δράμας και το Α΄βραβείο Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στα Άδανα της Τουρκίας. Επίσης, έχει πλήθος επίσημων διακρίσεων και συμμετοχών σε γνωστά ευρωπαϊκά και διεθνή φεστιβάλ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Όταν αρχίζει το τραγούδι» είναι απόρροια της ομότιτλης βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους, του Γιάννη Πόθου και πραγματεύεται μία σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τη ζωή όλων μας . Τα θέματα είναι τα εξής 1) η αναπηρία, 2) η διαφορετικότητα, 3) η δύναμη της τέχνης, 4) η θεραπευτική διάσταση της μουσικής.  Προσφέρεται η δυνατότητα εστίασης σε μια από τις τέσσερις θεματικές ή ο συνδυασμός τους, ανάλογα με τις επιλογές και τις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει α) προβολή της κινηματογραφικής ταινίας , β) διαδραστική αφήγηση της ιστορίας του έργου σε μορφή παραμυθιού (προαιρετικά), γ) συζήτηση, δ) βιωματικές ασκήσεις ευαισθητοποίησης, ε) έκφραση μέσω τεχνών ( μουσική & τραγούδι, χορός, θεατρική έκφραση, εικαστικές τέχνες, δημιουργική γραφή).

Λίγα λόγια για την ταινία: Η ταινία αποτελεί προσωπικό βίωμα του σκηνοθέτη και ανήκει στην κατηγορία του καλλιτεχνικού ντοκιμαντέρ. Συμμετέχουν πραγματικοί χαρακτήρες , οι οποίοι κινηματογραφούνται στο φυσικό ,καθημερινό τους περιβάλλον. Η σκηνοθεσία – κινηματογράφηση αγγίζει με έναν λεπτό και ευγενή τρόπο το θέμα της αναπηρίας και τονίζει περισσότερο την ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση, αποδοχή και αναγνώριση του εαυτού μας μέσω της τέχνης & της μουσικής.

Η ηρωίδα της ταινίας, αδελφή του σκηνοθέτη, είναι μία νεαρή τυφλή γυναίκα με αυτισμό και νοητική στέρηση, που προσπαθεί να βρει εσωτερική γαλήνη μέσα στο θεραπευτικό κόσμο της μουσικής. Με οδηγό το ταλέντο της, μας καλεί να μοιραστούμε το δικό της τραγούδι πάνω στην σκηνή, και με έναν τρόπο, μας  παροτρύνει να αναγνωρίσουμε, ίσως και να εκφράσουμε κι εμείς με τη σειρά μας, τις δημιουργικές και καλλιτεχνικές πτυχές του εαυτού μας.

Υπεύθυνοι σχεδιασμού προγράμματος:

Αθηναΐς Πόθου: Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, Συνιδρύτρια της εταιρείας Praxis de poetica

Γιάννης Πόθος: Σκηνοθέτης, Κινηματογραφιστής, Μουσικός , Συνιδρυτής της εταιρείας Praxis de poetica

Μαρία Παπούλια: Παιδαγωγός, Εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, Εμψυχώτρια ομάδων

Απευθύνεται σε ομάδες προσχολικής & σχολικής ηλικίας και οι δραστηριότητες προσαρμόζονται ανάλογα με την εκάστοτε ηλικιακή ομάδα.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε σχολεία, δομές, χώρους εκπαίδευσης ή στο χώρο επιλογής σας εφόσον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Το κόστος είναι 5 ευρώ. Δωρεάν συμμετοχή σε ευπαθείς ομάδες.

Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

 Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία σχετικά με το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το σύνολο των προγραμμάτων μας και δράσεων, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.praxisdepoetica.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email: [email protected] καθώς και στα εξής τηλέφωνα: 210-7626066,  694 437 6363,  698 283 2456,  697 287 5181

 

 

 

 

 

Praxis de poetica