Ποιοί είμαστε

Το Πρᾶξις De Poetica είναι ένα κέντρο τέχνης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και έρευνας, που πρωτίστως δημιουργήθηκε από την ανάγκη για επικοινωνία, συνεργασία και σύμπραξη με καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς φορείς και άλλους επαγγελματίες. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως μία εστία έκφρασης, εργασίας, έρευνας και πειραματισμού, μάθησης και ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών.

Η ομάδα

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Πρᾶξις De Poetica διαθέτει ένα δίκτυο από αναγνωρισμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους, μουσικούς, εικαστικούς, εκπαιδευτικούς, χορευτές, αφηγητές, ψυχολόγους, ανθρωπολόγους κ.α, που σκοπός τους είναι η παραγωγή και δημιουργία ποιοτικού έργου (θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω των τεχνών και της βιωματικής μάθησης, συναυλίες, κιν/κα έργα-ντοκιμαντέρ, κ.α).

Το Κέντρο Τέχνης και η ομάδα Πρᾶξις De Poetica, διαθέτουν ως τόπο εργασίας και συνάντησης έναν χώρο φιλικό και ευχάριστο με φιλοσοφία και αισθητική, στον οποίον παντρεύονται διάφορες μορφές τέχνης όπως το θέατρο, το κουκλοθέατρο, το θέατρο σκιών, ο κινηματογράφος, η αφήγηση, η δημιουργική γραφή, ο χορός, η μουσική, τα εικαστικά κ.α. Ο χώρος αυτός λειτουργεί κυρίως ως μια μίνι θέατρική σκηνή 50 θέσεων έχοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας παραστατικών τεχνών αλλά και κινηματογραφικών προβολών , συναυλιών με τσέλο, πιάνο κ.α. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο λειτουργούν δημιουργικά εργαστήρια τέχνης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες (π.χ εκπαιδευτικό δράμα, θεατρικό παιχνίδι , μουσικοκινητική αγωγή, εικαστικά, πηλός, σωματικό θέατρο, χορός, yoga κ.α), επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους (π.χ αρχαίο δράμα, αφήγηση παραμυθιών, μουσικοκινητική, βιωματική μάθηση, δημιουργική γραφή, ψυχολογία κ.α). Το Πρᾶξις De Poetica, διαθέτει επίσης εργαστήρι εικαστικών, βιβλιοθήκη και το«σαλόνι συνάντησης» για επικοινωνία , κοινωνικοποίση, διάβασμα , ανθρωπιστικές δράσεις κ.α

Η ιδέα

Η ιδέα να δημιουργηθεί μια εστία τέχνης και ψυχαχαγωγίας  έξω από το κέντρο της Αθήνας, ωρίμαζε για πολύ χρόνο έως ότου βρήκε τον τρόπο, τελικά, να υλοποιηθεί μέσα από ποικίλες ζυμώσεις και  κόπο από την καλλιτεχνική ομάδα, με το όνομα, Πρᾶξις de poetica. Το ιδέα αυτή στεγάστηκε και πήρε σάρκα και οστά σε ένα παλιό ταχυδρομείο, στην όμορφη γειτονιά του Υμηττού, σε ένα γραφικό στενάκι με νερατζιές και μπουκαμβίλιες. Η όλη ατμόσφαιρα θυμίζει κάτι από την παλιά Αθήνα καθώς αποπνέει έναν αέρα νοσταλγίας, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για εμπνευσμένες συζητήσεις, εποικοδομητικές συναντήσεις και όρεξη για έκφραση και τέχνη.

Ιδρυτές

Οι συνιδρυτές του  Πρᾶξις de poetica, είναι οι Γιάννης Πόθος και Αθηναϊς Πόθου, συνεργάτες, ξαδέρφια και συνοδοιπόροι στο όνειρο για μια ανεξάρτητη, ελέυθερη και ουσιαστική τέχνη προσβάσιμη όχι μόνο στους ενεργά και εν δυνάμει επαγγελματίες καλλιτέχνες, αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν να βρουν ένα βήμα στην αυτοέκφραση και την επικοινωνία. Οι ίδιοι προέχονται από τους χώρους του θεάτρου, κιν/φου και της μουσικής  με πολυετείς σπουδές και επαγγελματική εμπειρία τόσο στην Ελλάδα , όσο και στο εξωτερικό, όπως στην Αγγλία, την Αυστραλία, και την Κίνα.

Στόχος

Ο στόχος της ομάδας Πρᾶξις de poetica είναι η σύζευξη όλων των μορφών τέχνης, τόσο σε επίπεδο συνεργασιών για παραγωγή ποιοτικού καλλ/κού έργου, όσο και σε επίπεδο μοιράσματος της γνώσης στο ευρύτερο κοινό, το οποίο κυμαίνεται από τα πολύ μικρά παιδιά, τους εφήβους έως τους ενήλικες και τους πρεσβυτέρους.  Η ολισθικότητα και η αρμονική σύμπραξη τεχνών, ανθρώπων και δρώμενων σε αυτόν τον φιλόξενο και χειροποίητο χώρο των Πρᾶξις de poetica, σε συνδυασμό με την προσωπική αισθητική και ματιά προσδίδουν στην μοναδική ταυτότητά του.

Δράση

Στα δύο περίπου χρόνια λειτουργίας του Πρᾶξις de poetica , έχουν περάσει ο μεγάλος ηθοποιός και δάσκαλος του θεάτρου, Άρης Ρέτσος με τις ξεχωριστές του Παπαδιαμαντκές αφηγήσεις και άλλοι σημαντικοί ηθοποιοί και αφηγητές. Έχουν γίνει συναυλίες μουσικής μπαρόκ με τσέλο, events και μαθήματα Αφρικάνικου χορού και μουσικης με τον Dauda Conteh, σεμινάρια stop-motion animation με τον βραβευμένο Ιταλό σκηνοθέτη Thomas Kunstler, έχουν φιλοξενηθεί σεμινάρια Feldenkrais, μαθήματα σύχγρονου χορού με υψηλού επιπέδου χορεύτριες , όπως η Νικολετα Καρμίρη, έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παδιά, όπως  το “ Ανακαλύπτουμε τους μεγάλους ζωγράφους ” και το ¨Ξέρω να λέω όχι” (πρόγραμμα για το bullying). Καθημερινά, λειτουργούν δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, όπως musical, θεατρικό παιδχνίδι, αφηγήσεις με πιάνο, ζωγραφική . Τα εναλλακτικά πάρτυ για παιδιά αλλά και για μεγάλους είναι ο πόλος έλξης από μακρινές περιοχές, όπως Χαλανδρι, Αγία Παρασκευή , Παλαίο Φάληρο κ.α. Η yoga στον ατμοσφαιρικό χώρο των Πρᾶξις de poetica, σε συνδυασμό με την προσέγγιση της εξαιρετικής και γλυκύτατης δασκάλας της yoga, Ιωάννας Κουτσοπέτρου, είναι μια εμπειρία εμβάθυνσης και θεραπείας του εαυτού, που όσοι έχουν δοκιμάσει αισθάνονται ευγνώμονες  και ανάλαφροι. Αποκαλυπτική εμπειρία για κάποιον είναι να παρευρεθεί στα μαθήματα Φωνητικής -τραγουδιού με τον Κώστα Χατζηδημητρίου και να συνειδητοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της φωνής του.

Τόσα και άλλα τόσα πολλά και ενδιαφέρονται εκτυλίσσονται και θα εκτυλίσσονται σε αυτήν την ζεστή εστία δημιουργίας και έκφρασης, όπου θα εκπλήσσουν, με ευχάριστο και μοναδικό τρόπο, τους  -νυν και μελλοντικούς- φίλους και συνοδοιπόρους του Πρᾶξις de poetica.

Ιδρυτές του Κέντρου Τέχνης, Πρᾶξις De Poetica, είναι οι: Αθηναΐς Πόθου (εκπαιδευτικός καλλ/κών ειδικοτήτων, ηθοποιός, σκηνοθέτις) και Γιάννης Πόθος (βραβευμένος σκηνοθέτης, μουσικός, φωτογράφος).