Όταν αρχίζει το τραγούδι

 

            Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Όταν αρχίζει το τραγούδι» είναι εμπνευσμένο από την ομότιτλη βραβευμένη ταινία μικρού μήκους, του Γιάννη Πόθου (φεστιβάλ Δράμας & άλλα διεθνή φεστιβάλ) και πραγματεύεται μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν τη ζωή όλων μας , τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε υπαρξιακό- φιλοσοφικό επίπεδο. Τα κυρίως θέματα που προκύπτουν από την ταινία και αποτελούν τον πυρήνα του προγράμματος είναι:

 1) η αναπηρία, 2) η διαφορετικότητα, 3) η δύναμη της τέχνης, 4) η θεραπευτική διάσταση της μουσικής.  Προσφέρεται η δυνατότητα εστίασης σε μια από τις τέσσερις θεματικές ή σε συνδυασμό τους, ανάλογα με τις επιλογές των υπεύθυνων εκπαιδευτικών σε σχέση με τις ανάγκες της ομάδας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει α) την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας σε προτζέκτορα, β) διαδραστική αφήγηση της ιστορίας του έργου σε μορφή παραμυθιού (προαιρετικά), γ) συζήτηση, δ) βιωματικές ασκήσεις ευαισθητοποίησης, ε) έκφραση μέσω τεχνών ( μουσική & τραγούδι, χορός, θεατρική έκφραση, εικαστικές τέχνες, δημιουργική γραφή).

 

Λίγα λόγια για την ταινία: Η ταινία αποτελεί προσωπικό βίωμα του σκηνοθέτη και ανήκει στην κατηγορία του καλλιτεχνικού ντοκιμαντέρ. Συμμετέχουν πραγματικοί χαρακτήρες , οι οποίοι κινηματογραφούνται στο φυσικό ,καθημερινό τους περιβάλλον. Η σκηνοθεσία – κινηματογράφηση αγγίζει με έναν λεπτό και ευγενή τρόπο το θέμα της αναπηρίας και τονίζει περισσότερο την ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση, αποδοχή και αναγνώριση του εαυτού μας μέσω της τέχνης & της μουσικής.

Η ηρωίδα της ταινίας, η οποία είναι η αδερφή του σκηνοθέτη, είναι μία νεαρή τυφλή γυναίκα με αυτισμό και νοητική στέρηση, που προσπαθεί να βρει εσωτερική γαλήνη μέσα στο θεραπευτικό κόσμο της μουσικής. Με οδηγό το ταλέντο της μας καλεί να μοιραστούμε το δικό της τραγούδι πάνω στην σκηνή, και μ’έναν τρόπο, μας  παροτρύνει να αναγνωρίσουμε, ίσως και να έκφράσουμε κι εμείς με τη σειρά μας, τις δημιουργικές και καλλιτεχνικές πτυχές του εαυτού μας.

  To εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από την καλλιτεχνική και παιδαγωγική ομάδα του κέντρου τέχνης & έκφρασης Πρᾶξις de poetica, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μέσω των τεχνών, της κινηματογραφοεκπαίδευσης & της βιωματικής μάθησης.

Απευθύνεται σε ομάδες προσχολικής & σχολικής ηλικίας και προσαρμόζεται με τις κατάλληλες διαφοροποιήσεις.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο δικό μας ή δικό σας χώρο εκπαίδευσης.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα διαδικτυακά με τη χρήση της ανάλογης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Διάρκεια προγράμματος: 90 – 120 λεπτά

 

 

 

 

 

Praxis de poetica