Η Ψυχή της Αφρικής

Η Ψυχή της Αφρικής:

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά του ρατσισμού

μέσω της γνωριμάς μας με διαφορετικούς πολιτισμούς.

Το πρόγραμμα “ Η Ψυχής της Αφρικής” έχει ως στόχο σε 1) πρώτο επίπεδο να μας ταξιδέψει σε έναν διαφορετικό πολιτισμό & λαό, όπου μέσα από τα τραγούδια, τους χορούς και τις ιστορίες του, μαθαίνουμε για την τέχνη του, τα ήθη και έθιμα, τον τρόπο ζωής, την ιστορία του. 2) Σε δεύτερο επίπεδο ο στόχος είναι να έρθουμε σε επαφή με την διαφορετικότητά του, να αναγνωρίσουμε κοινά σημεία με τον δικό μας πολιτισμό και εν τέλει να συμφιλιωθούμε με την έννοια “του διαφορετικού άλλου”. Το πρόγραμμα, εκτός από ψυχαγωγικό & διδακτικό χαρακτήρα,φέρει μια ηθική διάσταση, θίγοντας  με έναν έμμεσο και απαλό τρόπο, το μεγάλο ζήτημα του ρατσισμού.  Ειδικά σε μια εποχή που τείνει να χάνει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα, ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

Κύριος εμπνευστής και οδηγός μας στο πρόγραμμα είναι ο Dauda Conteh,  γνωστός δάσκαλος χορού, καλλιτέχνης, ακροβάτης και περφόρμερ από την Σιέρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος μας μυεί στα παραδοσιακά τραγούδια, τις ιστορίες και τους χορούς της πατρίδας του.

Η ψυχή της Αφρικής μας συστείνεται με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από ρυθμούς και μελωδίες, με τη συνοδεία παραδοσιακών έγχορδων και κρουστών οργάνων, όπως για παράδειγμα γκόνι, ντζέμπε, ντουντούν.

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από την καλλιτεχνική και παιδαγωγική ομάδα του κέντρου τέχνης & έκφρασης Πρᾶξις de poetica στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μέσω των τεχνών, της κινηματογραφοεκπαίδευσης & της βιωματικής μάθησης.

Απευθύνεται σε ομάδες προσχολικής & σχολικής ηλικίας και προσαρμόζεται με τις κατάλληλες διαφοροποιήσεις.

Πραγματοποιείται στο δικό μας ή δικό σας χώρο εκπαίδευσης.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα διαδικτυακά με την χρήση της ανάλογης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

Praxis de poetica