Εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω των τεχνών

Εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω των τεχνών & του κινηματογράφου – Η φιλοσοφία μας

Η φιλοσοφία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της κατάκτησης γνώσης μέσα από το βίωμα και την τέχνη είναι ο θεμελιώδης πυλώνας των προγραμμάτων μας. Έχοντας διαθεματική προσέγγιση, παρουσιάζουμε τα θέματά μας μέσω της χρήσης των τεχνών, τα οποία αποτελούν εργαλείο μάθησης και ταυτόχρονα ερέθισμα για κριτική σκέψη και περαιτέρω δημιουργία. Ο αποδέκτης γίνεται παράλληλα πομπός σε έναν κύκλο διάδρασης και επικοινωνίας. Θέατρο και θεατρικές πρακτικές, μουσική, χορός, εικαστικές τέχνες, αφήγηση και κινηματογράφος συνυπάρχουν ή αυτονομούνται σε αυτήν την εμπειρία ανακάλυψης, μάθησης, δημιουργικής έκφρασης και αυτογνωσίας. Τα προγράμματά μας σχεδιάζονται και υλοποιούνται από ένα δυναμικό καλλιτεχνών, παιδαγωγών, ψυχολόγων και άλλων εδικών των ανθρωπιστικών ή επιστημονικών κλάδων.

Κινηματογραφο-εκπαίδευση: Εκπαίδευση μέσω της τέχνης του κινηματογράφου

Η κινηματογραφο-εκπαίδευση αποτελεί ένα ξεχωριστό και καινοτόμο κομμάτι των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, ανοίγοντας ένα ευρύτερο πεδίο στη λειτουργία του κινηματογράφου, αφενός μεν καλύπτοντας τους αντικειμενικούς στόχους των θεματικών των εκάστοτε προγραμμάτων, αφετέρου δε οδηγώντας σε ανοιχτό διάλογο και δημιουργική έκφραση.

Ταινίες μυθοπλασίας μικρού ή μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, video performance δικής μας παραγωγής ή μη, χρησιμοποιούνται:

α) ως έναυσμα για το ξεδίπλωμα των θεμάτων

β) ως αντικείμενο ανάλυσης και εργαλείο επικοινωνίας

γ) ως υλικό για τη γνωριμία μας με κάθε αυτήν την τέχνη του κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένου των σταδίων πραγματοποίησης μίας ταινίας, από την αρχική ιδέα σύλληψης έως την αίθουσα προβολής της

Praxis de poetica